Warning: Creating default object from empty value in /home4/rsun4288/primariadoljesti.ro/wp-content/plugins/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Prezentarea comunei | Primăria Doljești

Prezentare Generala

Comuna Doljesti este asezata in partea de sud-est a judetului Neamt, pe coordonatele geografice de 260 m altitudine, 26 gr. 58 min. longitudinea estica si  43 gr. 03 min. longitudinea nordica.  Comuna Doljesti este compusa din 4 sate si anume, Doljesti – satul de resedinta, Buruienesti, Rotunda si Buhonca  (satul Litca este unit cu satul Doljesti din anul 1911).
Comuna Doljesti are o suprafata de peste 30 km.p., cu o lungime de 15 km.si o latime medie de 3 km., se margineste la nord cu comunele Butea si Oteleni din judetul Iasi, la sud cu comuna Sagna, la est cu comuna Bara si Oteleni, iar la vest cu raul Siret si comuna Tamaseni.
Reteaua hidrografica este formata din raul Siret, paraul Albuia cu afluentul Litca si paraul Rediu, parauri care se varsa in raul Siret.
Flora si fauna sunt asemnatoare cu a celorlalte comune din bazinul Siretului – paduri de foioase, zavoaie pe albia majora a Siretului, pomi fructiferi obisnuiti, vii hibride, animale domestice pentru tractiune si consum.

Scurt Istoric

Comuna Doljesti dateaza dinaintea anului 1500. Pachetul nr. 5 din Arhivele Statului cu 88 documente cuprinde un act din 1515 si unul din 1520 din care se deduce ca satul Doljesti exista pe acel timp, caci din ispisoacele date de Domnul Ilias Voevod se vorbeste de mosia satului si se intareste prin acesta neamul Goesti in stapanirea aceste mosii, pe care o stapanesc circa 200 ani, apoi satul si mosia intra in stapanirea neamului Hudici care este „cel adevarat ctitor si incepator al Manastirii Doljesti”. Din cele aratate este logic sa optam pentru data constituirii satului Doljesti ca fiind anterior anului 1500, intrucat la anul 1515 se consemna o etapa importanta in evoltia sa. În privinta denumirii satului citam din Nicolae Iorga, marele nostru istoric, Doljesti nu vine de la o apa ca Doljul muntean  (Jiul-de- jos-Dolj-Jiu) ci de la Dolh, feminin Dolha, intemeietorul satului si mosiei Doljesti. Satul Litca este alipit de satul Doljesti in anul 1911, pana atunci facea parte din comuna Miclauseni (azi sat component al comunei Butea din judetul Iasi) pe motiv ca locuitorii acestui sat au fost improprietariti la 1864 pe mosia lui Sturza din Micluseni, cu toate ca acest sat – Litca, se afla la o distanta de peste 6 km. de Micluseni si nici la 50 m de Doljesti.
Satul Buruienesti a apartinut comunei Doljesti in perioada anilor 1886 – 1906, intre anii 1906 – 1908 a apartinut de comuna Sagna, intre anii 1908 – 1935 din nou comunei Doljesti, apoi intre 1935 – 1968 a fost comuna de sine statatoare avand in componenta satul Rotunda, iar din 1968 au fost unificate cele doua comune, formand comuna Doljesti.
Prima mentiune documentara a satuluiu Rotunda o avem in relatia din 8 aprilie 1762 a preotului franciscanilor conventuali din Moldova, Pr. Ioan Hrisestemul Dejeamus, care mentioneaza satul Rotunda ca fiind o asezare cu 12 case si 58 suflete.
Urme arheologice s-au descoperit pe dealul dintre Doljesti si Rotunda, Dealul Ungurilor, ca loc de desfasurare a primei batalii a lui Stefan cel Mare cu Petru Aron.

 

Sari la conținut